Ev Bilgisayarı

Ev bilgisayarı; çok yüksek performans gerektirmeyen, temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik bir bilgisayardır ve giriş seviyesi olduğu için de fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur. Fakat; ev bilgisayarı dendiği zaman "hazır sistem" bilgisayarlar gelmesin sakın aklınıza. Blogumuzun amacı fiyat/performans olduğu için kendi ev bilgisayarımızı kendimiz toplamalıyız. "Ben bu işlerden anlamam, nasıl toplayacağım?" diye düşünebilirsiniz ama eğer gerçekten ihtiyacınız varsa ve yanlış seçim yapmak istemiyorsanız kendi bilgisayarınızı kendiniz toplamalısınız ve gerçekten zor bir şey değil. Eğer blogumuzu biraz gezerseniz ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Az önce de dediğim gibi "ev bilgisayarı" yüksek performans beklenmesi gereken bilgisayar değil, temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik bir bilgisayardır. Bunun için normal standartlarda bir ev bilgisayarının hangi parçalardan oluşması gerektiğini aşağıda anlatacağım;

1- İşlemci: Bilgisayarımızı toplarken ilk seçmemiz gereken parçadır. Fiyat/performans ikilisi göz önüne alındığında ister ev bilgisayarı toplayalım, istersek de profesyonel bir bilgisayar toplayalım "Intel" marka işlemcilerden uzak durmalıyız. Bu bakımdan bilgisayarımızı toplarken seçimimiz kesinlikle AMD marka bir işlemci olmalıdır. Normal standartlarda giriş seviyesi bir bilgisayar için seçmemiz gereken işlemci: AMD Ahlon II X3 440 olmalıdır.

2- Anakart: Anakartlar, bilgisayarımızın bütün parçalarını üzerine monte edeceğimiz yapıdır. Bu yüzden işlemcimizi seçtikten sonra seçmemiz gereken ilk parça anakarttır. Anakartımızı yapısal olarak işlemcimize uyumlu olanından seçmeliyiz. Normal bir ev bilgisayarı için AMD Athlon II X3 440 seçtiğimize göre, anakartımızı da fiyat/performans ikilisi göz önüne alındığında MSI 785GM-E51 olarak seçebiliriz. MSI 785GM-E51, hem yeni nesil/performans ürünü bir anakarttır, hem seçtiğimiz işlemci ile birebir uyumludur, hem üzerinde dahili olarak ekran kartı bulunduğundan ayrıyetten ekran kartı almak zorunda kalmayız, hem de fiyatı oldukça uygundur.

3- Ram (Bellek): Ram, bilgisayarımızın performansına direkt etki eden bir parçadır ve seçtiğimiz anakartla uyumlu olmak durumdadır. Normal bir ev bilgisayarı için anakartımızı MSI 785GM-E51 seçtiğimize göre, ram seçimimiz de KINGSTON 2GB DDR3 1333MHz CL9 olmalıdır. KINGSTON 2GB DDR3 1333MHz CL9 ram, hem anakartımızla uyumludur, hem performans olarak iyi bi seviyededir, hem de fiyatı uygundur.

4- Harddisk (Sabit Disk): Harddisk, bilgisayarımızın depolama birimidir. Bilgisayarımızdaki bütün işlemler buraya kayıt edilir. Anakartımızı MSI 785GM-E51 olarak seçtiğimize göre harddiskimizin yapısı SATA II olmalıdır. Standart bir ev bilgisayarı için SAMSUNG 500GB 16MB SATA2 7200RPM HARDDISK gayet yeterli olacaktır. İyi performans göstermesinin yanı sıra, fiyatı da uygundur.

5- Monitör: Monitörler, bilgisayarımızda olan biten herşeyi ekrandan görmemizi sağlayan parçalardır, yani bilgisayarımızın görüntü sağlayıcısıdır. Normal şartlarda bir monitör minimum 4-5 yıl kullanılmaktadır. Günümüz şartlarında alınabilir durumda olan monitörlerin başında Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD Monitör (Sıfır Ölü Piksel Garantili) geliyor. Hem yüksek performans beklentimizi karşılar, hem ölü piksel görantii var, hem de fiyatı uygun.

6- Bilgisayar Kasası: Bilgisayarımızın bütün parçalarını içerisinde barındıran yapıdır ve anakartımızla uyumlu olmak durumundadır. Biz anakartımızı MSI 785GM-E51 olarak seçtiğimize göre seçebileceğimiz en uygun bilgisayar kasası Aerocool PGS QS-200 Micro ATX olabilir. Aerocool PGS QS-200 Micro ATX bilgisayar kasası, hem iyi performans için yeterli havalandırmaya (fanlara) sahiptir, hem görünüş olarak oldukça güzeldir, hem de fiyatı oldukça uygundur.

7- Güç Kaynağı (Power Supply): Güç kaynağı, prizden gelen elektriği yeterli miktarlarda bilgisayar parçalarına ulaştıran bir bileşendir. Bizim toplayacağımız sistem çok fazla güç gerektirmeyeceğinden 400 Watt'lık akım/gerilim/voltaj koruması olan bir HIGH POWER ELEMENT SERİSİ 400W AKTİF PFC GÜÇ KAYNAĞI gayet yeterli olacaktır.

8- DVD-RW: Dvd-Rw, CD okuyucusu ve yazıcısıdır. CD sürücüsüne taktığımız CD'leri hem çalıştırabilir (okuyabilir), hem de üzerine yazabilir. SAMSUNG SH-S223C 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI bir dvd-rw yıllarca işimizi görecektir.

Yukarıda anlatmış olduğumuz sistemi şöyle özetlersek;

AMD Ahlon II X3 440 İşlemci (satış özellikleri için tıklayın)
MSI 785GM-E51 Anakart (satış özellikleri için tıklayın)
KINGSTON 2GB DDR3 1333MHz CL9 Ram (satış özellikleri için tıklayın)
SAMSUNG 500GB 16MB SATA2 7200RPM HARDDISK (satış özellikleri için tıklayın)
Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD Monitör (satış özellikleri için tıklayın)
Aerocool PGS QS-200 Micro ATX Kasa (satış özellikleri için tıklayın)
HIGH POWER ELEMENT SERİSİ 400W AKTİF PFC GÜÇ KAYNAĞI (satış özellikleri için tıklayın)
SAMSUNG SH-S223C 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI (satış özellikleri için tıklayın)

Yukarıda belirtmiş olduğum bilgisayar parçaları, standart bir ev bilgisayarı için oldukça yeterlidir ve bütün paçalar birbiriyle birebir uyumludur. Eğer kullanım amacınız temel ihtiyaçlarsa (internet, dizi/film, msn, online oyunlar) bu sistem bütün bunlar için gayet yeterli olacaktır ve ayrıca fiyatı da hazır sistemlere nazaran çok daha ucuzdur. Klavye, mouse, modem, hoparlör, webcam gibi diğer harici bileşenler sizin zevkinize kalmış, onları da fiyat/performans süzgecinden geçirerek seçebilirsiniz; herhangi uyum sorunu çıkarmazlar.


Bilgisayar Toplama Rehberi