Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anakart (MainBoard), bir bilgisayar için en önemli parçadır çünkü bütün bilgisayar bileşenleri anakartımız ile uyumlu olmak zorundadır. İşlemci (cpu), bellek (ram), sabit disk (harddisk), kasa (case) ve ekran kartı (graphic card) gibi parçalar anakartımızla uyumlu olmak zorundadır yoksa bilgisayarımız çalışmayabilir. Bu uyum hem sistem özellikleri bakımından olabilir hem de bu parçalarla anakartın yapısal uygunluğu açısından olabilir (boyut). Bu yüzden yeni bir bilgisayar toplarken alacağımız anakart geleceğe dönük bir yapıda olmalıdır, eski model anakartlar yeni çıkan donanımlarla uyumsuzluk gösterebilirler.


Anakart alırken dikkat etmemiz gerekenler şunlardır;

1- Anakart - İşlemci Uyumu:

Seçtiğimiz işlemci Intel ise Intel uyumlu bir anakart, seçtiğimiz işlemci AMD ise AMD uyumlu bir anakart almamız gerekir. Ayrıca işlemcilerin modelleri (serileri) birbirlerinden farklı olduğu için farklı "işlemci soket tipi"'nde olurlar.
Örnek olarak; seçtiğimiz işlemci AMD Phenom II x4 serisi ise, seçtiğimiz anakartın AMD destekli olması yetmez, işlemcimizin "işlemci soket tipi" hangisiyse aynı "işlemci soket tipi"'ni destekleyen bir AMD uyumlu anakart olması gerekmektedir. Yani AMD Phenom II x4 serisi için işlemci soket tipi "Soket 938 AM3" olduğuna göre "Soket 938 AM3" işlemci soket tipini destekleyen bir anakart bakmamız gerekir.

Özet olarak şu 2 ana maddeyi unutmamamız ve seçim yaparken MUTLAKA göz önünde bulundurmamız gerekmektedir;

a. Anakartın hangi işlemci markasını desteklediği
b. Anakartın desteklediği işlemcinin hangi işlemci soket tipini desteklediği.


2- Anakart - Bellek (Ram) Uyumu:

Alacağımız anakartın özelliklerinde kaç "Mhz hafıza bus hızı" desteklediği yazmaktadır. Bizim alacağımız anakartın minumum hafıza bus hızı 1333 Mhz olmalıdır. Buna göre de almamız gereken belleğin de (ram) minimum 1333 Mhz "hafıza bus hızı" desteklemesi gerekmektedir. Ayrıca; anakartımız hafıza (ram) tipi olarak DDR 2 destekliyorsa almamız gereken bellek (ram) DDR 2, eğer anakartımız DDR 3 hafıza (ram) tipi destekliyorsa almamız gereken bellek de (ram) DDR 3 olmalıdır.


3- Anakartımızda dahili (onboard) ekran kartı var mı?:

Eğer ayrıyetten ekran kartı almayacaksak anakartımızda dahili bir ekran kartı olmalıdır. Bu anakart özelliklerinde VGA olarak belirtilmiştir.


4- Anakart - Sabit Disk (Harddisk) Uyumu:

Şuan satılan bütün kalburüstü anakartlarda harddisk için SATA 2 ve SATA 3 desteği bulunmaktadır. Eğer alınan anakart sadece SATA 2 harddisk destekliyorsa SATA 2 bir harddisk almamız gerekir. Eğer hem SATA 2 hem de SATA 3 destekli bir anakartsa her iki tür harddisk de kullanılabilir. Ayrıca harddiskinizin 7200 RPM olmasına ve en az 32 Mb önbellek (cache) olmasına dikkat etmeliyiz.


5- Anakart - Kasa Uyumu:

Kasa seçimi anakartımızın boyut özelliklerine bağlıdır. Eğer anakartımız ATX boyutta ise, kasamızın özelliği de ATX olmalıdır.


6- Anakartımızda dahili (onboard) olarak şu özellikler olmalıdır:

1- VGA
2- DVI
3- HDMI


En başta da dediğim gibi anakartımızın uzun ömürlü olmasını ve gelecekte bir sorun çıkarmamasını istiyorsak önerebileceğim anakartın genel yapısı şu şekilde olmalıdır;

1- İşlemci markasına ve işlemci soketine uygun
2- Minimum 1333 Mhz hafıza hızı
3- DDR 3 hafıza tipi
4- SATA 2 destekli
5- Dahili (onboard) olarak; ekran kartı (VGA), DVI ve HDMI çıkışları bulunan
6- PCI Express 2.0 destekli


Bilgisayar Toplama Rehberi