İşlemciler

İşlemciler, bilgisayarlarımızın esas parçalarıdır. Bir bilgisayar toplanırken ilk önce seçilen parça, işlemcidir. İşlemcinin özelliklerine göre bir bilgisayarın ne kadar performanslı olduğuna karar verebiliriz. İşlemci seçerken dikkat edilmesi gerekenleri burada belirttim, okuyup bilgi sahibi olmanızı, yanlış bir seçim yapmamanızı tavsiye ederim.
Bir işlemci, hem performans bakımından, hem fiyat bakımından, hem de geleceğe dönük olma bakımından bizi tatmin etmelidir. İşlemciler, üzerlerinde yazan Ghz değerine göre değil; yeni nesil oluşuna (mimari yapı) ve  çekirdek sayısına göre değerlendirilmelidir. Ve artık günümüz itibariyle 2 çekirdekli işlemciler tercih edilmemelidir.

Intel işlemciler ile AMD işlemciler arasındaki farka değinecek olursak; aralarındaki fark tamamen parasal yöndendir. Performans olarak birbirine denk Intel ve AMD işlemcilerden Intel olanı AMD'ye oranla çok daha pahalıdır. Hal böyle olunca da AMD almak en mantıklı olanıdır.

Diğer bir konu ise kullanım amacıdır. Özelliklerinin yarısını bile kullanamayacağımız bir işlemci almak tamamen israftır, gereksizdir. Öncelikle bilgisayarımızı ne için aldığımızı kendimize sormalıyız.

2017 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde lansmanı tamamen tamamlanacak olan AMD Ryzen işlemciler benim gibi bir çok kişiyi sabırsızlandırıyor açıkçası. Aşağıda paylaşmış olduğum önerileri yeni nesil AMD Ryzen 5 ve AMD Ryzen 7 işlemcilerini seçerek yaptım.

Eğer bilgisayarı alış sebebimiz sadece temel ihtiyaçları karşılamaksa (internete girmek, msn kullanmak, sohbet etmek, film ve dizi izlemek, office programlarını kullanmak, çok büyük olmamak kaydıyla oyun oynamak) tüm bu işlemler için AMD Ryzen 5 1400 işlemcisi işimizi çok rahat görecektir ve görece olarak kısıtlı bütçeler için de en mantıklı seçim bu olacaktır. Ayrıca bu işlemci ailesi önümüzdeki 5 yıla damga vuracaktır.

Ama eğer almışken biraz daha iyisini ve 6 çekirdeklisini alayım derseniz ve kullanım amaçlarınızın arasına daha profesyonel oyun oynamak da girecekse, o zaman önereceğim işlemci ise AMD Ryzen 5 1600 işlemci olacaktır. Bu işlemci hemen hemen her türlü ihtiyacınızı çok rahatlıkla karşılayacaktır.

Eğer bilgisayarınızı profesyonel kullanım için tasarlayacaksanız ve performansınızın üst düzey olmasını istiyorsanız o zaman size önereceğim işlemci AMD Ryzen 7 1700 olur.

Bütün bu yazılanları düşündükten sonra en uygun olan işlemciyi seçmek çok zor olmayacaktır, kolay gelsin.