Ram Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bellek (Ram), işlemci ve anakarttan sonra en önemli seçimlerden biridir. Bilgisayarımızdan tam performans almak istiyorsak seçeceğimiz ram diğer bilgisayar parçalarıyla bir uyum içinde olmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken maddeler şunlardır;

1- Anakartımızın hangi ram'leri desteklediğini öğrenip (anakart markasının sitesinde, o markaya ait bütün modellerin açıklamalarında "hangi modelin hangi ram'leri desteklediği" yazar) o ram'lerden birini seçebiliriz,

Örnek: Diyelimki siz KINGSTON 2GB DDR3 1333MHz CL9 model ram'de karar kıldınız. Bu ram'in markasının Kingston, model numarasının KVR1333D3N9 olduğunu görüyoruz. Şimdi anakartımızın desteklediği ram  listesini açıyoruz ve o listeden 1333 Mhz bölümüne bakıp Kingston markasını buluyoruz, bulduktan sonra model kodunun uyup uymadığını kontrol ediyoruz.

2- Alacağımız ram'in hafıza hızı; anakartımızın minimum hafıza hızıyla eşit olmalıdır. Yani anakartımız minimum 1333 Mhz hafıza hızındaysa, alacağımız ram'in de 1333 Mhz hafıza hızını desteklemesi gerekmektedir. Zaten 1333 Mhz üstü ram'leri fiyat/performans açısından tavsiye etmiyorum.

3- Anakartımız hangi bellek tipini (DDR 2 vs DDR 3) destekliyorsa alacağımız ram de bu şekilde olmalı. Yani anakartımız DDR 3 bellek tipi destekliyorsa, alacağımız ram'in bellek tipi de DDR 3 olmalıdır.

4- Alacağımız ram'in özelliklerine bakarak özel soğutucu olanlarından seçebiliriz ama bu gerekli değildir.

5- Orta düzey bir bilgisayar için önerebileceğim ram'in genel özellikleri şöyledir
2 GB - 1333 Mhz - CL7 veya CL9


Bilgisayar Toplama Rehberi