Performans Bilgisayarı

Performans bilgisayarı; bilgisayarınızın hemen hemen bütün uygulamalarda (günlük kullanım, oyun kullanımı, güçlü programlar vs.)  standart değerin üzerinde bir performans sağlaması demektir. Yani bu durumda bilgisayarın işlemcisi, ekran kartı, ram'leri ve kasanın havalandırmasına kadar hemen herşey yüksek performans sağlayacak şekilde ayarlanmış olması gerekir. Eğer bilgisayarımızı performans amaçlı kullanacaksak donanım parçalarımızı da ona göre seçmeliyiz ve bu durumda yapacağımız masraf da oldukça artacaktır. Bilgisayarınızı kullanım amacınız sadece "performans" odaklı değilse, kullanım amacınıza göre bir bilgisayar toplarsanız bütçe bakımından daha rahat olursunuz.

Normal standartlarda ve hatta standart üstü bir performans bilgisayarı için donanım parçalarını şu şekilde toplayabiliriz;

1- İşlemci: AMD Phenom II X4 955 Black Edition. Bu işlemci gerekli olan tüm performansı göstermekte zorlanmayacak ve size daimi bir verimlilik sunacaktır. Yapabileceğiniz bütün işlemler için gayet yeterlidir.

2- Anakart: Asus M4A89GTD Pro/Usb 3. Bu anakartın vereceği performans ve teknik özellikleri piyasadaki bir çok anakarttan kat be kat daha fazladır ve yeni nesil anakartların efendisidir. Yapabileceğiniz bütün işlemler için gayet yeterlidir.

3- Ram: GSKILL 4GB (2x2GB) Ripjaws DDR3-1333Mhz CL7 1.5V Düşük Voltaj DUAL. Bu ram hem kalite bakımından hem de performans bakımından sizi asla yarı yolda bırakmayacaktır. Yapabileceğiniz bütün işlemler için gayet yeterlidir.

4- Ekran Kartı: Bir performans bilgisayarı için "- yeri geldiğinde oyun da oynarım, çok güçlü grafik programları da kullanırım" demeniz gayet normaldir. Bu bakımdan size yeterli olacak en ideal ekran kartı Asus HD 5770 CuCore'dir. Yapabileceğiniz bütün işlemler için gayet yeterlidir.

5- Harddisk: Eğer SSD disklere para yatırmak istemiyorsanız (-ki benim de tavsiyem bu yönde) SAMSUNG 1TB 32MB SATA2 7200 RPM harddisk işinizi gayet rahat görecektir. Yapabileceğiniz bütün işlemler için gayet yeterlidir.

6- Monitör: Monitör ile performans ilişkisi doğru orantılı değildir. Eğer performans istiyorsanız görüntü kalitesi de istersiniz ve bunu büyük ekranda görmek istersiniz. Ben standart olarak Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD monitör öneriyorum ama siz bütçenize ve zevkinize göre tercih edebilirsiniz.

7- Bilgisayar Kasası: Yüksek performans ve verimlilik sırasında bilgisayar parçalarımız ısınabilir ve bu ısınma daha iyi performansa engel olabilir. Bu bakımdan havalandırması iyi derecede olan kasalardan tercih edebiliriz. Ben Dark Evo 5 Kırmızı LED Fanlı Full Siyah Şeffaf Yan Panelli Oyuncu Kasa modelini çok beğeniyorum ve hemen herkesten olumlu tepkiler almış.

8- DVD-RW: Dvd-rw'nin performansımıza çok bir katkısı yoktur. Bu bakımdan standart bir SAMSUNG SH-S223C 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI kullanabiliriz.

9- Güç Kaynağı: Bilgisayarımızdaki bütün parçalara güç dağıtımını yapacak olan parçadır kendisi. Şuana kadar topladığımız parçalara bakacak olursak 500 Watt veya 550 Watt, akım/voltaj/gerilim korumalı bir güç kaynağı bize yeterli olacaktır. Biz ileriyi de düşünerek HIGH POWER ABSOLUTE POWER 550W 80PLUS GÜÇ KAYNAĞI alırsak daha rahat etmiş oluruz.

Yukarıda kısaca incelediğimiz performans bilgisayarı parçalarını toplu bir şekilde yazarsak;

AMD Phenom II X4 955 Black Edition işlemci (fiyat özellikleri için tıklayın)
Asus M4A89GTD Pro/Usb 3 anakart (fiyat özellikleri için tıklayın)
GSKILL 4GB (2x2GB) Ripjaws DDR3-1333Mhz CL7 1.5V DUAL ram (fiyat özellikleri için tıklayın)
Asus HD 5770 CuCore ekran kartı (fiyat özellikleri için tıklayın)
SAMSUNG 1TB 32MB SATA2 7200 RPM harddisk (fiyat özellikleri için tıklayın)
Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD monitör (fiyat özellikleri için tıklayın)
Dark Evo 5 Kırmızı LED Fanlı Full Siyah Şeffaf Yan Panelli Oyuncu kasa (fiyat özellikleri için tıklayın)
SAMSUNG SH-S223C 22X ± DOUBLE LAYER SATA dvd yazıcı (fiyat özellikleri için tıklayın)
HIGH POWER ABSOLUTE POWER 550W 80PLUS güç kaynağı (fiyat özellikleri için tıklayın)

Yukarıda yazılan parçalar, bizim ihtiyaç duyabileceğimiz bütün herşeye rahatlıkla yetecek olan bir performans bilgisayarı için biçilmiş kaftan olan parçalardır, ayrıca yukarıda yazılan tüm parçalar birbiriyle uyumludur. Performans bilgisayarı tavsiyesi verirken bile fiyat/performans ikilisinden vazgeçmemeye çalıştım. Bu fiyata bu performansı veya bu perfomansa bu fiyatı başka bir yerde bulmanız imkansıza yakındır.


Bilgisayar Toplama Rehberi