Monitör Tavsiyesi

Monitör tavsiyesine geçmeden önce birkaç önemli hususu belirtmekte fayda var. Monitörler, belki de en seyrek değiştirdiğimiz ve hatta bilgisayarımızı komple değiştirene kadar uzun yıllar kullandığımız parçalardır. Bu nedenle monitör seçimimizi yaparken diğer parçalardaki gibi ince eleyip sık dokumalıyız. Normal bir ev/ofis kullanıcısı için ortalama olarak 18 inch/19 inch veya 20 inch boyutundaki monitörler gayet yeterli gelecektir. Ama eğer bütçe sorununuz yoksa ve filmlerle oyunları büyük ekranda oynamak/izlemek istiyorsanız daha büyük boyutları da tercih edebilirsiniz. Monitör seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdadır;

1- Analog ve DVI çıkışları olmalıdır: Monitörümüzün anakarta/ekran kartına bağlanmak üzere analog ve DVI çıkışları mutlaka olmalıdır. Analog: eski model anakart/ekran kartları için, DVI: yeni model anakart/ekran kartları içindir.

2- Monitör türü LCD olmalıdır: Artık eski model monitörler kullanılmamaya başlandı ve zaten beklenen performansı veremiyorlardı. Buna göre almamız gereken monitör türü LCD olmalıdır.

3- Ölü piksel garantisi olmalıdır: Çok sık rastlanan bir durum olmasa da, denk geldiği zaman can sıkıcı bir durumdur ölü pikseller. Ölü piksel demek; monitörümüzün ekranında oluşan küçük küçük siyah noktalar demektir ve bazen kalıcı olabiliyorlar. Bunun önüne geçmek için monitörümüzü, ölü piksel garantisi veren firmalardan almalıyız.

Normal bir ev/ofis bilgisayarı için, hakkında yapılan yorumları da baz alarak tavsiye edebileceğim monitör;

Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD Monitör (Sıfır Ölü Piksel Garantili)

Bütçenize ve göz zevkinize göre başka marka ve modelleri de tercih edebilirsiniz ama seçiminizi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlarda yazmış olduğum uyarıları göz önünde bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır.

Ayrıca "Monitör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler" konusunu da okuyabilirsiniz.


Bilgisayar Toplama Rehberi