Ram Tavsiyesi

Ram tavsiyesi anlatımına geçmeden önce hakkında biraz ilgi vermek daha doğru olur.

Ram (bellek), bilgisayarımızın 3. önemli parçasıdır ve performansa etki eden bileşenlerden biridir, ayrıca alacağımız ram bilgisayarımızla (anakartla) uyumlu olmak zorundadır. Anakartımızın hangi ram modellerini desteklediğini öğrenmek için anakartın üretici firmasının internet sitesini ziyaret edebiliriz.

Anakartımız DDR3 ram modellerini destekliyorsa ram modeli de DDR3 olmalıdır.


Diğer bir konu ise ram hafıza hızıdır. Çoğu anakart (hemen hemen hepsi) 2000 Mhz hafıza hızı olan ram'leri direkt olarak desteklemez, bunun için Bios'tan ayar yapmak gereklidir ve çok iyi bilgi sahibi olmayanlar tarafından denenmemelidir. Yani 2000 Mhz ram'leri tavsiye etmiyorum.

1600 Mhz hızı olan ram'ler ise direkt olarak anakartların çoğu tarafından desteklenir, herhangi bir ayara gerek kalmaz. Bunu öğrenmek için anakartın özelliklerindeki Hafıza Bus hızı denen yerde (O.C) yazmayan değere bakmak gerekir. Eğer 1600 Mhz desteklediğini (1600 Mhz O.C) şeklinde yazmamışsa direkt olarak destekliyor demektir ve herhangi bir sorun olmaz. Ama amacımız fiyat/performans olduğuna göre 1600 Mhz ile 1333 Mhz ram'ler arasında uçurumlar olmadığından 1600 Mhz ram'leri tavsiye etmiyorum.

1333 Mhz hızda olan ram'ler şun piyasada olan bütün anakartlar tarafından desteklenir. 1600 Mhz ram'ler ile arasında çok az bir fark vardır ve biz bunu hissetmeyiz bile.

Benim tavsiyem anakartın desteklediği ram modellerine bakıp içlerinden 1333 Mhz olanlardan, CL7 veya CL9 olanları seçmenizdir. CL7 ve CL9 gecikme süresi olarak tanımlanır, birisi işini 7 saniyede yapıyorsa diğeri 7.5 saniyede yapıyor anlamına gelir, yani çok önemli birşey değildir.

Ram tavsiyem ise (anakartınızın DDR3 ve 1333 Mhz desteklediğini varsayarsak);

1- Araştırma aşamasındayken alacağınız ram'in özelliklerine bakın (1333 Mhz mi? CL7 mi? CL9 mu? DDR3 mü? ve model numarası nedir?),

2- Aklınıza yatan ram'in model numarasını alarak anakartınızın desteklediği ram modelleri listesinden uyup uymadığını kontrol edin,

Örnek: Diyelimki siz KINGSTON 2GB DDR3 1333MHz CL9 model ram'de karar kıldınız. Bu ram'in markasının Kingston, model numarasının KVR1333D3N9 olduğunu görüyoruz. Şimdi anakartımızın desteklediği ram  listesini açıyoruz ve o listeden 1333 Mhz bölümüne bakıp Kingston markasını buluyoruz, bulduktan sonra model kodunun uyup uymadığını kontrol ediyoruz.

3- Eğer herşey tamam ise ram'inizin kaç GB alacağınıza karar verin; ortalama bir bilgisayara 2 GB yeter ancak daha yüksek performans için ve Windows Vista 64 ile Windows 7 64 için 4 GB ram çok daha yüksek performans sağlar.


Bilgisayar Toplama Rehberi