Oyun Bilgisayarı

Oyun bilgisayarı; grafik (ekran kartı) ve ram (bellek) bakımından kuvvetli, en az orta düzey işlemcili ve havalandırma bakımından soğutma sistemi (bilgisayar kasası)  iyi ayarlanmış bilgisayarlardır. Oyun bilgisayarları için yüksek seviye işlemciler ve anakartlar gereksiz olarak kabul edilir, çünkü burada en önemli olan noktalar ekran kartları ve ram'lerdir. Günümüzde yüksek seviye performans gösteren ekran kartları pahalı olduğundan, fiyat dengesini işlemci ve anakartı orta düzey seçerek dengeleyebiliriz.

Şunu da belirtmekte fayda var; son model oyunları full detay ve full çözünürlükte oynayabilmek için almamız gereken ekran kartının maliyeti ortalama 1.000 TL'dir. Bu bakımdan blogumuzun amacı olan fiyat/performans ikilisini baz aldığımızda orta düzey bütçeli kullanıcılar için, performansı tatmin edici, sorun çıkarmayan, kaliteli verimlilik sağlayan bir oyun bilgisayarını şu şekilde toplayabiliriz;

1- İşlemci: Az önce de bahsettiğimiz gibi oyun bilgisayarı için işlemcimizin profesyonel seviye olmasına gerek yoktur, bu bir anlamda boşa masraf yapmak anlamına gelir. Eğer orta düzey bir bütçemiz varsa oyun bilgisayarı toplarken düşüneceğimiz ilk işlemci AMD Athlon II x4 635 olmalıdır. Bu işlemci hem oyunlarımız için, hem de günlük kullanımımız için bize gayet yeterli olacaktır. Eğer bütçemiz yeterli gelmiyorsa işlemci olarak AMD Athlon II x3 440 olarak da düşünebiliriz.

2- Anakart: Anakartımızın da çok yüksek seviye olmasına gerek yoktur. Ortalama bir yeni nesil anakart işimizi gayet yeterli derecede görecektir. Bu bakımdan alabileceğimiz en ort düzey anakart ASUS M4A88TD-M olabilir. Hem yeni teknoloji, hem de iyi performans veren bir anakarttır. Eğer bütçemiz yeterli gelmiyorsa MSI 785GM-E51 anakartı da düşünebiliriz.

3- Ram: Az önce bahsettiğim gibi; hem bilgisayarın genel performansı açısından hem de oyun bilgisayarı için ram'ler de ekran kartı kadar önem arz etmektedir. Benim tavsiyem bütçeniz elveriyorsa 4 GB ram almanızdır. Bunun için önerebileceğim ram şudur; KINGSTON 4GB DDR3 1333MHz CL9 Dual KIT Ram. Eğer bütçemiz yeterli gelmiyorsa ram seçimimizi aynı marka ve modelin 2 GB olanından seçebiliriz.

4- Ekran Kartı: Oyun bilgisayarı istiyorsak bütçeden kısamayacağımız tek parça ekran kartıdır. Diğer bütün parçaları bütçemize göre bir kademe daha düşük alabiliriz ama oyun performansı açısından ekran kartından kesinti yapamayız. Eğer son teknoloji oyunları iyi bir görüntü kalitesinde oynamak istiyorsak almamız gereken ekran kartı minimum ASUS HD5770 CuCore GDDR5 1GB 128Bit olmalıdır.

5- Harddisk: Ortalama olarak 500 GB kapasiteli, 16 MB ön bellekli bir harddisk işimizi çok rahat görecektir. Bunun için SAMSUNG 500GB 16MB SATA2 7200RPM HARDDISK önerebilirim.

6- Monitör: Monitör seçimimiz tamamen bütçemize bağlıdır. Yüksek inch (ekran) monitörler bütçemizi zorlayabilir. Bunun için alınabilecek en ideal monitör; Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD Monitör (Sıfır Ölü Piksel Garantili) olabilir.

7- Bilgisayar Kasası: Yazımızın başında da belirttiğim gibi bilgisayarımızın havalandırma performansı iyi derecede olmalıdır. Anakartımızı mATX seçtiğimize göre mATX bir kasa almak mantıklı olacaktır. Bu bakımdan bütçemize göre 2 veya 3 adet minimum 12 cm fan barındıran kasalara yönelebiliriz. Bu bağlamda önerebileceğim en ortalama kasa Aerocool PGS QS-200 Micro ATX olabilir. Hem soğutma performansı, hem de görünüşü gerçekten güzeldir.

8- DVD-RW: Ortalama bir dvd-re işimizi yeterli derecede görecektir. Bunun için SAMSUNG SH-S223C 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI önerebilirim.

9- Güç Kaynağı (Power Supply): Yukarıda anlatımını yaptığım ve önerdiğim bütün bilgisayar bileşenlerin besleyecek olan parça güç kaynağıdır. Bu nedenle yukarıdaki tüm bileşenleri besyelebilecek ve uyum sorunu çıkarmayacak güç kaynağının akım/voltaj/gerilim koruması olduğuna ve ortalama olarak 500-550 watt gerçek güç verebildiğine emin olmalıyız. Bunun için önerebileceğim en ideal güç kaynağı; HIGH POWER ABSOLUTE POWER 550W 80PLUS GÜÇ KAYNAĞI. Eğer bütçemiz yeterli gelmiyorsa güç kaynağı seçimimizi HIGH POWER ELEMENT SERİSİ 500W AKTİF PFC GÜÇ KAYNAĞI olarak da yapabiliriz.

Ortalama bir oyun bilgisayarı için tüm bileşenleri tek tek yukarıda inceledik. Şimdi toplu bir şekilde yazalım:

AMD Athlon II x4 635 İşlemci (fiyat bilgileri için tıklayın)
ASUS M4A88TD-M Anakart (fiyat bilgileri için tıklayın)
KINGSTON 4GB DDR3 1333MHz CL9 Dual KIT Ram (fiyat bilgileri için tıklayın)
ASUS HD5770 CuCore GDDR5 1GB 128Bit Ekran Kartı (fiyat bilgileri için tıklayın)
SAMSUNG 500GB 16MB SATA2 7200RPM HARDDISK (fiyat bilgileri için tıklayın)
Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD Monitör (fiyat bilgileri için tıklayın)
Aerocool PGS QS-200 Micro ATX Kasa (fiyat bilgileri için tıklayın)
SAMSUNG SH-S223C 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI (fiyat bilgileri için tıklayın)
HIGH POWER ABSOLUTE POWER 550W 80PLUS GÜÇ KAYNAĞI (fiyat bilgileri için tıklayın)

Eğer bütçeniz yukarıdaki parçalara yetmiyor ise şöyle bir alternatif çözüm üretebiliriz;

AMD Athlon II x3 440 İşlemci (fiyat bilgileri için tıklayın)
MSI 785GM-E51 Anakart (fiyat bilgileri için tıklayın)
KINGSTON 2GB DDR3 1333MHz CL9 Tek Modül Ram (fiyat bilgileri için tıklayın)
ASUS HD5770 CuCore GDDR5 1GB 128Bit Ekran Kartı (fiyat bilgileri için tıklayın)
SAMSUNG 500GB 16MB SATA2 7200RPM HARDDISK (fiyat bilgileri için tıklayın)
Inca IL-820A + DVI 20.1" 2ms Multimedya Wide Screen LCD Monitör (fiyat bilgileri için tıklayın)
Aerocool PGS QS-200 Micro ATX Kasa (fiyat bilgileri için tıklayın)
SAMSUNG SH-S223C 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI (fiyat bilgileri için tıklayın)
HIGH POWER ELEMENT SERİSİ 500W AKTİF PFC GÜÇ KAYNAĞI (fiyat bilgileri için tıklayın)

Yukarıda açıklamalarını, özelliklerini ve fiyat bilgilerini yazdığım tüm parçalar birbirleriyle uyumludur ve performans olarak tatmin edicidir. Yukarıda belirtmiş olduğum 2 tane oyun bilgisayarı sistemi için bütçenize uygun olanı alabilirsiniz.


Bilgisayar Toplama Rehberi