Ekran Kartı

Ekran kartları, bilgisayarımız için grafik işlemci birimidir. Yani monitörümüzdeki herşeyi ekran kartı sayesinde görebiliyoruz. Bilgisayarımızın olmazsa olmazıdır ve kaliteli olanları gerçekten çok pahalıdır.

Bazı anakartlarda dahili olarak ekran kartı da bulunmaktadır. Bu ekran kartları çok kaliteli olmasa da ortalama bir bilgisayar kullanıcısının günlük işlerini karşılayabilir. Ama çok daha kaliteli görüntü arayanlar için (özellikle oyunlar, filmler ve yüksek çözünürlüklü uygulamalar) daha kaliteli bir ekran kartı alınmalıdır.

Intel ve AMD işlemcileri arasındaki rekabet gibi; ATI ve Nvidia ekran kartı firmalarını arasında da büyük bir rekabet vardır. Daha önce de anlattığım gibi Intel, AMD ile hemen hemen aynı performansta olmasına rağmen daha pahalıydı. Nvidia'da böyledir. ATI ile Nvidia, hemen hemen aynı performansı vermesine rağmen Nvidia ATI'den daha pahalıdır. Buna göre düşünecek olursak ATI çipsetli (üreticili) bir ekran kartı almak çok daha mantıklıdır.

Bilgisayarımızı hangi amaçla kullanacağımıza karar vermenin fiyat/performans açısından ne kadar faydalı olduğunu daha önce belirtmiştim. Ekran kartının da hangi amaçla kullanılacağı önemlidir. Eğer çok fazla oyun meraklısı değilseniz, multimedya işlemleriniz için çözünürlük ve kalite çok fazla ön planda değilse, yani kısaca günlük kullanım amacındaysanız çok pahalı bir ekran kartı almanıza gerek yoktur, boşuna masrafa girmiş olursunuz. Bunun yerine üzerinde dahili ekran kartı olan bir anakart seçmeniz veya ortalama bir ekran kartı almanız çok daha mantıklı olacaktır.

Ama eğer bir oyun canavarıysanız, yeni çıkan oyunları sorunsuz bir şekilde oynamak istiyorsanız ve multimedya işlemcilerinizin çözünürlük ve kalitesinin üst düzey olmasını istiyorsanız; o zaman size kaliteli bir ekran kartı gereklidir.

İlerleyen günlerde kullanım amacınıza göre tavsiye edeceğim ekran kartlarını anlatacağım, ekran kartları hakkında daha ayrıntılı bilgi için Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunu okuyabilirsiniz.


Bilgisayar Toplama Rehberi