Ekran Kartı Tavsiyesi

Ekran kartı tavsiyesine geçmeden önce, her zaman hatırlattığım ve hatırlatmaktan bıkmayacağım olayı bir kez daha gündeme getirmek istiyorum; "bilgisayarın kullanım amacı". Nasılki diğer parçaları seçerken amacımıza göre seçtiysek aynısını ekran kartında da yapacağız. Ekran kartı seçimimiz ATI olacak. Ama ekran kartı tavsiyesine geçmeden önce şu önemli hususları dikkate almalısınız;

1- Monitörünüzün DVI özelliği olduğuna emin olun, yoksa beklediğiniz performansı elde edemezsiniz,
2- Anakartınızın PCI-E 2.0 desteklediğine emin olun, yoksa ekran kartınızı çalıştıramazsınız,
3- Alacağınız ekran kartının bilgisayar kasanıza sığacağından emin olun.

Eğer tüm noktaları dikkate alıp, inceleyediysek sıra şu soruyu sormaya geldi; Ekran kartı bize hangi amaçla gerekli?  İşte bu sorudan yola çıkarak ekran kartı tavsiyelerim;

1- HD 4670 Ekran Kartı: Giriş-Orta seviye ekran kartlarının en performanslısı ve diğer denk ekran kartlarına göre az güç harcayanıdır. Eğer sürekli bir şekilde oyunlarla işim olmaz ve çözünürlük ile detaylar benim için çok sorun değil diyorsanız size bu ekran kartından fazlası gerekmeyecek demektir. HD 4670, ortalama bir bilgisayarın günlük kullanım gereksinimlerinin tümünü rahatlıkla karşılar. Yeni nesil oyunları oynatmakta zorlanabileceğinden detay ve çözünürlük düşürerek oynamayı deneyebilirsiniz. HD 4670 ekran kartı olarak tavsiyem "ASUS HD4670 GDDR3 1GB 128Bit" ekran kartıdır. Ekran kartının fiyatını ve satış özelliklerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

2- HD 5750 Ekran Kartı: Orta seviye-Yüksek seviyeye giriş ekran kartları arasında fiyat/performans ve yeni nesil olma açısından gayet başarılı ekran kartlarından biridir. Günlük kullanım amacınız olan her şeyi tam kaliteli olarak sağlarken (film izleme, görüntü programlarını çalıştırma) yeni nesil oyunları da gayet başarılı ve kaliteli denecek derecede oynatmaktadır. Eğer orta karar bir bütçeniz varsa ve kararsız kaldıysanız bu ekran kartı tam size göre demektir. HD 5750 ekran kartı olarak tavsiyem "ASUS HD5750 GDDR5 512MB 128Bit" ekran kartıdır. Ekran kartının fiyatını ve satış özelliklerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

3- HD 5770 Ekran Kartı: Yüksek seviye ekran kartları arasında tam bir fiyat/performans ürünüdür. Yeni nesil olmasının yanında, yeni çıkan oyunlar dahil hemen hemen bütün oyunları sorunsuz oynarsınız, bütün filmleri cam gibi izlersiniz, görüntü programlarını sorunsuz kullanırsınız. Yeni nesil oyunları full detay ve full çözünürlükte olmasa bile olabildiğince kaliteli bir şekilde oynayabilirsiniz. HD 5770 ekran kartı olarak tavsiyem "ASUS HD5770 CuCore GDDR5 1GB 128Bit" ekran kartıdır. Ekran kartının fiyatını ve satış özelliklerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

4- HD 5850 Ekran Kartı: Yüksek seviye-Profesyonel seviyeye giriş seviye ekran kartları arasında performanslı ve en kaliteli ekran kartıdır. Yeni nesil olmasının yanında; istediğiniz oyunu, istediğiniz filmi veya istediğiniz programı açın (kısacası ne yaparsanız yapın) sorunsuz, hızlı ve full kaliteli bir şekilde çalıştıracaktır. Yeni nesil oyunlar dahil hemen hemen tüm oyunları yüksek detay, yüksek çözünürlük ile oynayabilirsiniz. HD 5850 ekran kartının daha üst modellerini almak istiyorsanız çok zengin olmalısınız, HD 5850 bile alınması çok zor bir ekran kartıyken daha üst modellerinin fiyatıyla sıfırdan bilgisayar toplanır. HD 5850 ekran kartı olarak tavsiyem "ASUS HD5850 GDDR5 1GB 256Bit" ekran kartıdır. Ekran kartının fiyatını ve satış özelliklerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yukarıdaki ekran kartlarından kullanım amacınıza göre hangisine bütçeniz yetiyorsa onu alabilirsiniz. Ekran kartları hakkında daha ayrıntılı bilgi ve yanlış seçim yapmamanız için "Ekran Kartı" ve "Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler" konularını okumanızı tavsiye ederim.


Bilgisayar Toplama Rehberi