AMD'nin "BobCat" mimarisini temel alan çipleri, düşük performans skalasındaki düşük güç tüketimli ve taşınabilir platformları hedef alıyor. Taşınabilir cihazlarda kullanılabilecek AMD ürünleri yoktu bu zamana kadar. "Bobcat" mimarili ilk çipler ağırlıklı olarak Intel'in Atom işlemcilerine karşı konumlandırılacak. Özellikle akıllı telefonlardan tabletlere kadar farklı ürün tiplerinde, taşınabilirlik sebebiyle talebin arttığı ve giderek de artacağı günümüzde belki de geç kalmış bir hamle bu AMD' tarafından. Ama yine de yerinde bir hamle.
"Bobcat" mimarisindeki en önemli fark, verilerin düzensiz işlenmesi. Bunu biraz açıklayacak olursak; programlardaki komutlar belli bir sırada dizilirler ve işlemciler bu komutları o sıraya göre işlerler. Peki, programdaki bir komut işlemciyi gereğinden fazla meşgul ederse? Performans kaybı söz konusudur bu durumda. Bunun önüne geçmek için çeşitli üst seviye işlemcilerde düzensiz sırada komut işlenecek tasarımlar söz konusudur. İşlemci gelen komutları spekülatif olarak sıralar, işler ve program sırasına geri gönderir. Spekülasyonda hata varsa çeşitli kontrol noktalarına geri dönülür. "Bobcat" çekirdeği de bu şekilde, Intel'in Atom işlemcilerinin aksine, komutları düzensiz olarak işleyecek. Netbook'larda kullanılan Atom işlemcilerin performansı çok tatmin edici olmasa da, taşınabilirlik ve fiyat bakımından piyasanın ihtiyaç duyduğu bir platform. Bu bakımdan AMD'nin yaklaşımı daha ümit verici gözüküyor.
"Bobcat" çekirdeği aynı anda iki adet x86 komutunu işleyebilecek. Ve Atom işlemcileri gibi tek başına satılmayacak; birden fazla "Bobcat" çekirdeği kullanılacak ve bir grafik işlemci eşlik edecek. (AMD buna APU-Accelarated Processing Unit/Hızlandırılmış İşlem Birimi diyor). 2011 başında piyasaya sürülecek Ontario kod adlı işlemci 40 nm. ile üretilecek ve iki "Bobcat" çekirdeği ile bir GPU barındıracak.
Data hareketlerini ve gereksiz okumaları en aza indiren mimarisi ile "Bobcat", 1 watt'ın altında bir güçle bile çalışabilecek ve kategorisindeki işlemcilerin % 90 performansını, bu çiplerin yarısı kadar bir alan kaplayarak sağlayabilecek. Ayrıca saat hızı ve güç ayarlamaları, çeşitli çekirdek uyku modlarına da sahip olacak.
Kaynak: mikrokozmos.com/content/318-AMD-Bulldozer-ve-Bobcat-Mimarilerini-Tan%C4%B1tt%C4%B1