AMD'nin "Bulldozer" Mimarili İşlemcisi

AMD, "Bulldozer" mimarisi ile yüksek performanslı sunucu, masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayar platformlarını hedefliyor ve uzun zamandır AMD'nin eksik kaldığı çok şeritli veri işleme (multi-threading) konusunda kendi çözümünü sunuyor ve Intel'in Nehalem ile gerçekleştirdiği, ihtiyaca göre çeşitlendirilebilecek, farklı pazarlara sunulabilecek modüler bir mimariye sahip oluyor.

"Bulldozer" çekirdeğinde dikkat çeken en önemli farklardan bir tanesi; çekirdeğin içinde iki adet bağımsız işlem çekirdeği olması. İki koldan gelen komutlar bu iki bağımsız icracı çekirdek tarafından işleniyor. Intel'in "Hyper-Threding" teknolojisinde iki şeritten gelen veriyi işleyen tek çekirdek bulunmasına karşılık "Bulldozer" çekirdeğinde iki adet çekirdek bulunuyor ve daha verimli bir "multi-threading" vaat ediyor.

Yeni mimari ile birlikte gelen önemli yeniliklerden bir tanesi de güç tasarrufu alanında. her bir "Bulldozer" modülünün saat hızı ve gücü bağımsız olarak ayarlanabilecek. Düşük yükte, çalışmasına gerek olmayan modüllerin saat hızı düşürülerek veya gücü kesilerek enerji tasarrufu sağlanacak.

AMD'nin ilk "Bulldozer" temelli işlemcileri 32 nm. ile üretilecek. Modüler ve çeşitlenebilir tasarımıyla ilk "Bulldozer" temelli işlemcileri 2011 yılında görebileceğiz. Mesela 2 "Bulldozer" çekirdekli bir işlemci dört çekirdekli olacak ve Windows görev yöneticisinde 4 çekirdekli gözükecek, tıpkı Intel'in "Hyper Threading" teknolojisindeki gibi ama aradaki fark, AMD'nin işlemcilerinde gerçek iki işlem çekirdeği bulunması. Performanslarını ise yine her zamanki gibi ürünler piyasaya çıktığında yapılacak bağımsız testlerle göreceğiz.

"Bulldozer" mimarili işlemciler, mevcut Opteron 4000-6000 serisi platformlarla soket bakımından uyumlu olacak ve ekstra platform maliyeti gerektirmeyecek. Masaüstü işlemciler tarafındaysa, soket yapısı itibarıyla geriye dönük uyum büyük ihtimalle bulunmayacak.


Kaynak:  mikrokozmos.com/content/318-AMD-Bulldozer-ve-Bobcat-Mimarilerini-Tan%C4%B1tt%C4%B1