En Ucuz İşlemciler

En ucuz işlemciler; bütçemize ve kullanım amacımıza en uygun, bilgisayarda yapacağımız işlere rahatlıkla yetebilecek ama fiyatı bütçemizi aşmayacak olan işlemcilerdir.

Günümüzde artık tek veya çift çekirdekli işlemciler, yerlerini 3,4 veya 6 çekirdekli işlemcilere bırakmaya başlamıştır. Yani bütçemiz ne kadar kısıtlı olursa olsun tek veya çift çekirdekli işlemci almaktan kaçınmalıyız Bu bağlamda düşünürsek, daha önceki yazılarda da belirttiğim gibi Intel işlemciler hiç bir şekilde bütçemize uymayacaktır. Çünkü; Intel işlemcilerin çift çekirdekli fiyatları, AMD işlemcilerin 3 veya 4 çekirdekli işlemcilerine denk gelmektedir. Yani kısıtlı bir bütçemiz de olsa, ortalama veya yüksek bir bütçemizde olsa paramızı sokağa atmanın bir anlamı yoktur. Aynı performansı veren Intel ve AMD işlemcilerin denk serilerinden AMD işlemci olanı seçmek en mantıklısı olacaktır.

Ayrıca şunu belirtmekte de fayda var; herkesin bütçesi farklıdır ve bu doğrultuda düşünürsek "ucuz" kavramı herkese göre farklılık gösterebilir. Bu doğrultuda 3 temel bütçe için de öneri yapacağım; kısıtlı bütçe, orta düzey bütçe ve sorunsuz bütçe.

Günümüzde alınabilecek en ucuz ve performanslı işlemciler aşağıda belirttiklerimdir;

1- AMD Athlon II X3 440: Bu işlemcimiz ortalama bir ev/ofis/öğrenci bilgisayarı için eşsiz bir üründür. 3 çekirdeklidir ve tüm isteklerimizi karşılayabilecek nitelikte olmasının yanı sıra fiyatı da bir o kadar uygundur. Yani eğer bütçemiz çok sınırlı ise almamız gereken tek işlemci budur.

AMD Athlon II X3 440 fiyat bilgileri için tıklayınız.


2- AMD Athlon II X4 635 & AMD Athlon II X4 640: Eğer bütçeniz X3 440 işlemcisinin fiyatına oranla biraz daha yüksekse 4 çekirdekli olan bu iki modelden birini düşünebilirsiniz. Bu iki işlemcimiz de birbirleriyle aynı performansı göstermektedir. Orta düzey bir oyun bilgisayarı için bile gayet yeterli bir işlemcidir. İki işlemci arasından hangisini daha ucuza bulursanız onu almanızı öneririm.

AMD Athlon II X4 635 fiyat bilgileri için tıklayınız.
AMD Athlon II X4 640 fiyat bilgileri için tıklayınız.


3- AMD Phenom II X4 955: Eğer çok fazla bütçe sıkıntımız yoksa ve bu nedenle tam performanslı bir işlemci arıyorsak bu işlemciden daha pahalı olanlara paramızı yatırmaya hiç gerek yok. Bu model, Athlon modelinin üst versiyonudur, 4 çekirdeklidir ve aynı modelin (Phenom) 6 çekirdekli olanlarıyla arasında çok bariz bir fark yoktur. Eğer boşa para harcamak istemiyorsak ama artı olarak tam performans arıyorsak bu işlemci tam aradığımız üründür.

AMD phenom II X4 955 fiyat bilgileri için tıklayınız.


Yukarıda açıklamasını yaptığım işlemciler, kullanım amacımıza ve bütçemize göre en mantıklı seçimlerdir ve performans olarak denk olan Intel işlemcilere göre çok daha ucuzdurlar. Bütçeniz hangisine yetiyorsa gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.


Bilgisayar Toplama Rehberi