AMD Phenom II X6

AMD Phenom II X6 işlemciler, günümüz itibariyle AMD firmasının en son ürettiği işlemcilerdir. AMD Phenom II x6, AMD markasının 6 çekirdekli Phenom II modelidir ve AM3 938 Pin soketinde bulunurlar.

amd phenom ii x6 1090t

Marka : AMD
Model : Phenom II X6 1090T Black Edition
Soket Yapısı : AM3 938 Pin
İşlemci Teknolojisi : AMD Phenom II X6
İşlemci Hızı : 3200 MHz (3.2 Ghz), TurboCore 3600 Mhz (3.6 Ghz)
Çekirdek Sayısı : 6
Ön Bellek : 9 MB
İşlemci Mimarisi : 45 nm


Üst düzey diye nitelendirebileceğimiz bu işlemciler, AMD'nin 6 çekirdekli ilk işlemcileridir. Phenom II x6 işlemcileri Intel işlemciler ile kıyasladığımız zaman, Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerine göre daha ucuzdur ama çok daha etkili performans sağlar. Hem 6 çekirdekli, hem geleceğe dönük olan bu işlemci, Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerine performans olarak da, fiyat olarak da fark atar. Intel henüz 6 çekirdekli işlemcileri piyasaya sürmedi ama sürdüğü zaman AMD Phenom II x6 1090T'nin 2 katı fiyatı olacağını tahmin ediyorum.

Phenom II x6 işlemcilerin etkili performanslarında TurboCore özelliğinin de etkisi vardır. Normalde 3.2 Ghz'de çalışan 1090T, gerektiği zaman otomatik olarak 3.6 Ghz'ye çıkmaktadır ve performansı son derece artırmaktadır.

Günümüzde 6 çekirdeği birden destekleyen çok fazla oyun ve program olmadığından şuan için normal ev kullanıcıları ve oyun kullanıcıları için son derece gereksizdir. Ama eğer fiyatlar önemli değilse; performans/geleceğe dönük bir bilgisayar toplayacak arkadaşlar için ben AMD Phenom II X6 1090T işlemciyi öneririm ve Intel dahil tüm işlemciler baz alındığında, fiyat/performans açısından "bundan iyisi bulunmaz" demek yanlış olmaz.

AMD Phenom II x6 1055T işlemci ise, performans olarak AMD Phenom II x4 955 işlemciden çok farklı değildir, tek farkı 6 çekirdeği oluşudur. Hal böyle olunca da ya daha az para ödeyip 955 almak gerekir ya da almışken 1090T almak gerekir.

Hangi oyun oynanırsa oynansın, hangi program çalıştırılırsa çalıştırılsın, bilgisayarda ne yapılırsa yapılsın bu işlemciler günümüz itibariyle Phenom II x4 işlemci kadar performans verecektir, çünkü henüz oyunlar/programlar vs. 6 çekirdeği tam olarak desteklememektedir.

Phenom II x6 işlemci, en iyi performansı arayanlara, en iyisine sahip olmak isteyenlere ve geleceğe yatırım yapmak isteyenlere hitap etmektedir.


Bilgisayar Toplama Rehberi