Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekran kartı (graphic card), bilgisayarımızın grafik işlemci birimidir. Yani, monitörümüzde ne görüyorsak bunu sağlayan şey ekran kartıdır. Eğer anakartımızla birlikte dahili olarak gelen bir ekran kartımız yoksa veya oyun ve grafik programlarını sorunsuz bir şekilde çalıştırmak istiyorsak bir ekran kartı almamız gereklidir. Anakartın yanında dahili olarak gelen ekran kartlarıyla çok fazla tatmin olmayabilirsiniz.


Ekran kartı seçimi tamamen kullanım odaklı olmalıdır.

Eğer "-benim oyunlarla falan çok işim olmaz, olursa da düşük ayarlarda da oynarım, grafik programlarıyla falan da işim olmaz" diyorsanız ve eğer anakartınızda dahili olarak VGA (ekran kartı) varsa ayriyetten bir ekran kartı alıp masraf yapmanıza gerek yoktur.

Eğer "-oyun oynarım ve oynadığımda da sorun istemem, grafik programlarıyla bazen işim olur ama olduğunda da sorun çıksın istemem" diyorsanız çok pahalı bir ekran kartı almanız boşuna para harcamanız anlamına gelir. Bu durumda almanız gereken ekran kartı maksimum 150-250 TL civarı olmalıdır. Bu kartla da tüm oyunları çok rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Eğer siz bir oyun canavarıysanız ve kullanım amacınız yeni nesil oyunları yüksek çözünürlükte/kalitede oynamaksa veya ağır grafik programlarıysa ve bu işlemleri yaparken hiçbir sıkıntı çekmek istemiyorsanız o zaman masrafınız daha çok olacak demektir. Çünkü yeni nesil oyunları yüksek çözünürlük/kaliteli oynatacak, ağır grafik programlarını sorunsuz çalıştıracak bir ekran kartı minimum 350-400 TL civarıdır.

Diğer bir konu ise 2 marka ekran kartı vardır, ATI ve Nvidia. Intel ve AMD işlemciler konusunu hatırlayacak olursak, Intel ile AMD işlemci modellerinin birbirine denk serileri hemen hemen aynı performansı vermesine rağmen Intel AMD'ye göre daha pahalıydı. Burada da durum aynıdır. ATI ve Nvidia ekran kartlarının birbirine denk serileri hemen hemen aynı performansı verirken Nvidia ATI'ye göre daha pahalıdır. Bu nedenle ekran kartı seçimini ATI yapmak daha mantılıdır.

Ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

1- (Anakartınızn PCI-E 2.0 desteklediğini varsayıyorum) Ekran kartınız PCI Express 2.0 özellikli olmalıdır,

2- Eğer monitörünüz 22 inc'ten büyükse ekran kartınızın Hafıza (Ram) Kapasitesi 1 GB olmalıdır,

3- Bellek tipi ya GDDR 3 ya da GDDR 5 olmalıdır,

4- Bellek arayüzü minimum 128 Bit olmalıdır,

5- (Monitörünüzün DVI çıkışı olduğunu varsayıyorum) Ekran kartınızın monitör bağlantısı seçeneklerinde DVI mutlaka olmalıdır.

Full Detay/Full Çözünürlük/Full Kalitede olmasa bile istediğiniz oyunları normal ayarlarda çok çok rahatlıkla oynayabileceğiniz, sizi hiç sorun çıkarmadan yıllarca götürebilecek orta sınıf ekran kartlarının en performanslısı/az ısınanı/az güç tüketeni olarak önerebileceğim en ideal ekran kartı şudur;
ASUS HD5750 GDDR5 512MB 128Bit ATI DX11 PCI-E 2.1
Bu ekran kartı, hem yeni nesil bir ekran kartıdır (DX 11 destekli), hem de istediğiniz oyunları rahatça ve tamamen sorunsuz oynamanızı sağlar.


Bilgisayar Toplama Rehberi