Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayar alırken/toplarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus var. Çünkü eğer buna dikkat etmezsek topladığımız bilgisayarı çalıştıramayabiliriz. Toplayacağımız parçalar uyumlu olmak zorundadır.


1. İşlemci (CPU) Seçimi:

a- Intel işlemci uyumlu bilgisayar
b- AMD işlemci uyumlu bilgisayar

Kuracağımız sistemin hangi işlemci ile çalışacağına karar vermek zorundayız. Intel, dünyaca tanınmış ve hemen hemen her eve girmiş bir markadır ama fiyatları çok uçuktur. AMD ise, Intel'in tekelliğini yıkmaya çalışan, sesini yeni yeni duyurmaya başlamış, Intel ile hemen hemen aynı performansı veren ve Intel'den çok daha ucuza temin edilebilen bir işlemcidir.

Eğer Intel işlemcili bir sistem kuracaksak; Intel işlemci uyumlu bir anakarta ihtiyacımız var. AMD uyumlu anakartlar, Intel işlemci ile çalışmazlar.
Eğer AMD işlemcili bir sistem kuracaksak; AMD işlemci uyumlu bir anakarta ihtiyacımız var. Intel uyumlu anakartlar, AMD işlemci ile çalışmazlar.

İşlemci seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusuna da bir göz atmanızı tavsiye ederim.


2. Anakart (MainBoard) Seçimi:

Anakart seçimi bilgisayarın en önemli seçimidir, çünkü hemen hemen bütün bilgisayar parçaları anakartımızla uyumlu olmak zorundadır.

İşlemcimiz AMD olacaksa AMD uyumlu anakart, Intel olacaksa da Intel uyumlu bir anakart olmak zorundadır.
Anakartımız, işlemcimiz ile aynı "İşlemci Soket Tipi"nde olmalıdır. İşlemcinin ve anakartın özelliklerinde soket tipi belirtilmiştir.
Eğer ayrıyetten ekran kartı almak istemiyorsak anakartımızda dahili (onboard) ekran kartı olmalıdır. Anakart özelliklerinde VGA olarak geçer.
Anakartımızın "Hafıza (RAM) Tipi" DDR3 ise DDR3 bir ram, DDR2 ise DDR2 bir ram tercih edilmelidir ve anakartımız minimum kaç Mhz "Hafıza Bus Hızı" destekliyorsa alacağımız ram de aynı Mhz olmalıdır.
Anakartımızın harddisk desteği IDE ise IDE özellikli bir harddisk, SATA 2 ise SATA 2 bir harddisk, SATA 3 ise Sata 2 veya SATA 3 bir harddisk tercih edilmelidir. Ama önerilen Sata 2'dir.
Anakartımız ATX yapıya sahipse alacağımız kasa da ATX kasa olmalıdır.
Anakartımızda DVI ve HDMI çıkışları mutlaka olmalıdır. Bunlar anakartın özelliklerinde belirtilmiştir.

Anakart seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusuna da bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.


3. Bellek (Ram) Seçimi:

Ram seçimi çok basittir. Anakartımızın özelliklerine baktığımızda "Hafıza (RAM) Tipi" diye bir bölüm vardır. Eğer orada DDR3 yazıyorsa Ram seçimimizi de DDR3 yapmak zorundayız. Eğer orada DDR2 yazıyorsa Ram seçimimiz DDR2'den yana olmalıdır. Anakartımız minimum kaç Mhz "Hafıza Bus Hızı" destekliyorsa alacağımız ram de aynı Mhz olmalıdır. Eğer seçtiğiniz anakartın minimum 1333 Mhz desteklediğini varsayarsak, almanız gereken en ideal ram: 1333 Mhz CL7 olmalıdır.

Ram seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunu da okumanızı öneririm.


4. Sabit Disk (Harddisk) Seçimi:

Harddisk seçimi de çok basittir. Harddiskinizin özelliklerinde SATA 2 veya SATA 3 desteklediğini yazar. Anakartınız SATA 2 destekliyor ise harddiskiniz de SATA 2 olmalıdır. Anakartınız SATA 3 destekliyorsa harddiskinizi SATA 2'de alabilirsiniz SATA 3'de. Eğer anakartımızda sadece IDE desteği varsa o zaman IDE özellikli bir harddisk almamız gerekir.
Harddiskinizin 7200 RPM olmasına ve en az 32 Mb önbellek (cache) olmasına dikkat ediniz.
Not: SATA 2 bir harddisk sizi her şekilde idare edecektir.

Harddisk seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunu da okumanızı tavsiye ederim.


5. Kasa ve Güç kaynağı (Case and Power Supply) Seçimi:

Kasa seçimi anakartımızın boyut özelliklerine ve havalandırma durumuna bağlıdır.
Eğer anakartımız ATX ise, kasamızın özelliği de ATX olmalıdır. Ayrıca kasamızın havalandırma durumu da iyi olmalıdır.
Güç kaynağı olarak da 450-500 Watt bizi çok rahat idare edecektir.

İdeal bir kasada; 500 watt güç kaynağı, minimum 3 adet fan, usb ve audio çıkışları, power ve reset düğmeleri olmalıdır.

Kasa seçerken dikkat edilmesi gerekenler ve Güç kaynağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler konularını da okumanızı da tavsiye ederim.


Bilgisayar Toplama Rehberi