İşlemci Fiyatları

İşlemci fiyatlarına geçmeden önce hatırlatmakta yarar gördüğüm şu konu çok önemli. Daha önceki konularda da belirttiğim gibi performans bakımından birbirine denk modeller arasında Intel işlemciler, AMD işlemcilere göre çok daha pahalıydı. Bu bakımdan blogumuzun esas amacı olan fiyat/performans politikasına uymadığı için Intel işlemcileri ele almıyorum. Bu yazımızda performansı Intel'den farklı olmayan ama çok daha ucuz olan AMD işlemcileri, aralarındaki farkları ve fiyatlarını inceleyeceğiz.

Önceliğimiz olan fiyat/performans ikilisine en uyun olan AMD işlemcileri, özelliklerini ve fiyatlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

1- AMD Athlon II x3 440 / AMD Athlon II x3 445: Bu iki model işlemcimiz de 3 çekirdekli olup, sınırlı bütçeler için tam anlamıyla biçilmiş kaftandır ve ikisinin de performansı tamamen aynıdır. Kısıtlı bütçeler için ev/ofis bilgisayarlarına rahatlıkla yetecek kapasitede olup, performans bakımından sizi hayal kırıklığına uğratmayacağı gibi fiyatı da günümüz itibariyle 150 TL civarındadır. 440 veya 445 modellerinden ucuz olanını tercih edebilirsiniz.

2- AMD Athlon II x4 635 / AMD Athlon II X4 640: Bu iki işlemcimiz de 4 çekirdekli olup, bütçesi biraz daha fazla olan kullanıcılar için kesinlikle tercih edilmesi gereken işlemcilerdir ve ikisinin de performansı tamamen aynıdır. Ev/ofis ve oyun bilgisayarları için yüksek seviye performans sağlamasının yanında, oyun bilgisayarı toplayacak arkadaşların tercih etmesi gereken ilk işlemcidir, çünkü işlemciden artan bütçeyle daha iyi bir ekran kartı alabilirler. İşlemcilerimiz günümüz itibariyle 200 TL civarındadır. 635 veya 640 modellerinden ucuz olanını tercih edebilirsiniz.

3- AMD Phenom II x4 955 Black Edition: Bu işlecimiz 4 çekirdekli, yeni nesil performans canavarıdır. Bütçe sorunu olmayan kullanıcılar için tercih edilmesi gereken ilk işlemcidir. Bilgisayarınızı hangi amaçla toplarsanız toplayın bütün beklentilerinize yıllar boyu cevap verecek kapasitede olmasının yanı sıra, aynı model 4 çekirdekli işlemcilerden (AMD Phenom II X4 925, AMD Phenom II X4 945 ve AMD Phenom II X4 965 Black Edition) fiyat/performans olarak çok daha iyi dudumdadır ve artı olarak 6 çekirdekli AMD Phenom II x6 1055T işlemciden çok daha iyi performans sağlamaktadır. İşlemci, günümüz itibariyle 300 TL civarındadır.

4- AMD Phenom II X6 1090T Black Edition: Bu işlemcimiz ise AMD işlemciler arasında en son üretilen işlemcidir. 6 çekirdekli yapısının yanı sıra, hayalgücünüzü zorlayan bir performansı vardır. Eğer bütçe konusunda hiçbir sıkıntınız yoksa ve en iyisini arayanlardansanız bu işlemci sizin için en mantıklısı olacaktır. Performansının en üst düzeyde oluşu nedeniyle fiyatı da bir hayli fazladır. Fiyatı bakımından profesyonel bilgisayarlar dışında kullanılması taraftarı değilim. Fiyatı günümüz itibariyle 600 TL civarındadır.

Yukarıda anlatımını yaptığım işlemcilerden; kullanım amacınıza ve bütçenize uygun olan herhangi birini gönül rahatlığıyla seçebilirsiniz.


Bilgisayar Toplama Rehberi